“Eigenaarschap is geen doel, het is een mindset”

Maroesja Everaers

Bevlogen werknemers 

Een zekere mate van stress is prima. Teveel is niet goed, maar met te weinig uitdaging excelleren we ook niet. Ook dit is een realiteit op de werkvloer. Werknemers komen vaak dicht op arbeidstevredenheid; ze hebben het goed, doen wat ze moeten doen en zijn tevreden. Een stap harder hoeft niet perse, we redden het zo ook.  Uiteindelijk is het doel om medewerkers weg te houden van een burn-out en vanuit een tevreden positie meer te bewegen richting bevlogenheid. Want dat is wat we allemaal willen, een bevlogen werkcultuur waar je het beste uit jezelf kan halen. Wie bevlogen is, heeft passie voor zijn werk, krijgt er energie van en werkt met plezier. Dit betekent dat op korte termijn de medewerkers zich goed voelen en minder verzuim vertonen. Maar hoe kom je het dichtst bij die toestand? Wij leggen het je graag uit.

KAN EEN BEDRIJF DE BEVLOGENHEID VAN WERKNEMERS STUREN?

Tot op zekere hoogte wel. Er is een duidelijk verband aangetoond tussen de aanwezige energiebronnen binnen een bedrijf en de bevlogenheid van medewerkers. Leidinggevenden zijn voor ongeveer vijftig procent verantwoordelijk voor de bevlogenheid van de medewerkers. Hun rol moet dus niet onderschat worden. Daarnaast kunnen werknemers ook zelf invloed uitoefenen door te leren hoe ze zicht krijgen en houden op de energiebronnen en de match tussen zichzelf en hun baan.

Op de lange termijn resulteert meer bevlogenheid in duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

WAAR GAAN WE HET OVER HEBBEN

  • Bevlogen werknemers, sterke teams….het begint bij eigenaarschap
  • Wat is jobcrafting en op welke wijze kan het ingezet worden om de bevlogenheid te bevorderen en gevoelens van burn-out te verlagen
  • Hoe kan je als leider inspireren, empoweren en bijdragen aan het welzijn en de prestaties van medewerkers
  • Welke leiderschapsgedragingen zijn cruciaal voor de bevlogenheid en prestaties van teams
  • Bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers